Čo sú enzýmy?
Enzýmy patria k pomerne mladým objavom, a hoci je to len niečo málo cez sto rokov, čo sa nimi začali vedci zaoberať, dnes ich poznáme niekoľko tisíc druhov. Enzýmy sú vo svojej podstate bielkoviny. Ich hlavným charakteristickým rysom je, že dokážu pôsobiť už vo veľmi malom množstve. Sú to biokatalyzátory, tzn., že znižujú vstupnú energiu reakcie tak, aby mohla prebehnutí, navyše reakciu urýchľujú.
Každý z mnohých druhov enzýmov sa zúčastňuje špecifického druhu chemické reakcie, pre ktorú je určený. Jednou z dôležitých funkcií enzýmov, na ktorých priamo závisí život a rast organizmov, je schopnosť jednotlivých enzýmov štiepiť a rozkladať rôzne zložité molekuly na menšie reťazce, ktoré sú organizmy schopné stráviť a ktoré sa tak stávajú zdrojom energie pre ich ďalší rast.
Enzýmy hrajú v našom živote podstatne dôležitejšiu úlohu, než si vôbec dokážeme predstaviť. Len naše telo ich obsahuje približne 3. tisíce druhov. Bez enzýmov by v našom tele neprebehla v podstate žiadna chemická reakcia. Niečo tak samozrejmého, čo nie sme schopní ani postrehnúť, a pri tom na tom záleží náš život ... Enzýmy sú zodpovedné za trávenie, vylučovanie, hojenie rán (zrážanlivosť krvi), regeneráciu organizmu, funkciu mozgu, imunitu, ale aj rozmnožovanie (DNA) , "vďačíme" im za starnutie ...
Pre naše účely je najdôležitejšie pochopiť aspoň čiastočne úlohu enzýmov v procese trávenia, pretože na podobnom princípe pracujú aj všetky naše prípravky.
Tráviace enzýmy pomáhajú spracovať a využiť potravu (premieňať cukry, tuky a bielkoviny na energiu). Bohužiaľ zabezpečujú tiež funkciu úplne opačnú, prebytočnú prijatú energiu spoľahlivo premieňajú v tuky, ktoré sa nám ukladajú na najmenej vhodných miestach.
Enzýmy veľmi citlivo reagujú na teplotu prostredia, v ktorom sa nachádzajú. Kým zvýšenie telesnej teploty (teplota, horúčka) správne druhy enzýmov vyburcuje k podaniu maximálneho výkonu, príliš vysoká teplota ich zabíja. Vedci dokázali, že tepelnou úpravou (napríklad zeleniny) sa pripravujeme o veľké množstvo nenahraditeľných enzýmov, ktoré týmto spôsobom prípravy jedla zabijeme. Po takto upravenom jedle je telo pri trávení odkázané na svoje vlastné zdroje enzýmov. Tie sa začínajú uvoľňovať už v ústach - sú obsiahnuté v slinách. Po prehltnutí sústa začína spolupracovať produkciou enzýmov aj tráviaca sústava a začína tak doslova enzymatická symfónia. Nezapája sa len žalúdok, ale aj pankreas a predháňajú sa v tvorbe enzýmov, ktoré je potrebné k tráveniu konkrétneho druhu jedla.
Nie je bez zaujímavosti, že kým bábätko do jedného roka má vo svojom tráviacom trakte len jeden druh enzýmu-pepsín, zdravý dospelý človek ich má 41. Stačí, aby jeden z nich prestal fungovať a okamžite to na svojom tele spoznáme.
Enzýmom vďačíme za tvrdé syry, dobré víno, pivo, destiláty .... Bez enzýmov by nám nevykyslo cesto a aj o kyslej kapuste by sme sa nám mohlo len snívať. Bez enzýmov by sme nevyprali ....
Naše produkty prešli mnohoročným vývojom, ktorý zaručuje ich optimálne vlastnosti a pomáha dosiahnuť očakávaného výsledku. Obsahujú široké spektrum enzýmov v pomeroch, ktoré sú najvhodnejšie pre intenzifikáciu čistiaceho efektu v kalovom hospodárstve.